Τι είναι η αγγειίτιδα;
Ως αγγειίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων του σώματός μας. Μπορεί να αφορά πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή), μεσαίου μεγέθους ή και μεγάλα αγγεία όπως είναι η αορτή (το μεγαλύτερο αγγείο του σώματός μας που ξεκινά από την καρδιά).
Όταν ένα αγγείο φλεγμαίνει, το τοίχωμά του μπορεί να εξασθενήσει και να ξεχειλώσει οδηγώντας στο σχηματισμό ανευρύσματος. Επίσης, το αγγείο μπορεί να λεπτύνει τόσο πολύ που να σπάσει και να οδηγήσει σε αιμορραγία εντός των ιστών που κατανέμεται. Ακόμη, η αγγειίτιδα μπορεί να προκαλέσει στένωση στο αγγείο, σε σημείο που να κλίσει εντελώς ο αυλός του (απόφραξη). Συνεπώς, η παροχή αίματος από ένα στενωμένο ή αποφραγμένο, λόγω της αγγειίτιδας, αγγείο οδηγεί σε ισχαιμία και νέκρωση του ιστού που αυτό αιματώνει.
Ποια είναι τα αίτια της αγγειίτιδας;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο. Ενώ ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η προστασία του οργανισμού μας, μερικές φορές μπορεί να γίνει «υπερδραστήριο» καταλήγοντας σε επιθέσεις σε μέρη του σώματός μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις αγγειίτιδας, κάτι προκαλεί ανοσολογική ή «αλλεργική» αντίδραση στο τοίχωμα των αγγείων. Οι ουσίες που πυροδοτούν αυτές τις «αλλεργικές» αντιδράσεις ονομάζονται αντιγόνα. Σε αρκετές περιπτώσεις, φάρμακα ή ασθένειες μπορούν να δράσουν ως αντιγόνα και να ξεκινήσουν αυτή τη διαδικασία.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αγγειίτιδας;
Στα κοινά συμπτώματα της αγγειίτιδας περιλαμβάνονται:
- δερματικά εξανθήματα,
- κούραση,
- αδυναμία,
- πυρετός,
- πόνος στις αρθρώσεις,
- κοιλιακό άλγος,
- προβλήματα από τα νεφρά (αιματουρία),
- προβλήματα από τα νεύρα (όπως μούδιασμα, αδυναμία και πόνος),
- βήχας και/ή
- δύσπνοια.
Επιπλέον συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ανάλογα με τη περιοχή του σώματος που η αγγειίτιδα προσβάλλει. Εάν πρόκειται για ένα μικρό δερματικό αγγείο, αυτό μπορεί να σπάσει και να προκαλέσει μικρές αιμορραγικές περιοχές στον ιστό (δέρμα). Εάν ένα μεγαλύτερο αγγείο του δέρματος φλεγμαίνει, μπορεί να διογκωθεί και να δημιουργήσει στο δέρμα ένα ψηλαφητό οζίδιο.
Πώς διαγιγνώσκεται η αγγειίτιδα;
Η διάγνωση της αγγειίτιδας βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματα, τη φυσική εξέταση και τα αποτελέσματα εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων. Ο γιατρό σας θα αναζητήσει ορισμένους παθολογικούς δείκτες στο αίμα σας που είναι ενδεικτικοί αγγειίτιδας (συναντόνται συχνότερα σε ασθενείς με αγγειίτιδα), όπως:
Αναιμία (χαμηλός αιματοκρίτης), αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων, αυξημένη ταχύτητα καθίζησης και παθολογικές τιμές σχετικά με τη νεφρική ή/και ηπατική λειτουργία.
Οι ειδικές εξετάσεις αίματος μπορούν να εντοπίσουν ανοσολογικά σύμπλοκα ή αντισώματα (ο τρόπος που το σώμα μας απαντά σε αυτό που θεωρεί απειλή) που σχετίζονται με την αγγειίτιδα.
Πρόσθετες εξετάσεις περιλαμβάνουν απεικονιστικές (τρίπλεξ αγγείων-καρδιάς, ακτινογραφίες, αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες), βιοψίες ιστών ή αγγείων.
Πώς θεραπεύεται η αγγειίτιδα;
Η ακριβής θεραπεία της αγγειίτιδας εξαρτάται από τον τύπο της και τις περιοχές/όργανα που προσβάλλει. Ορισμένα μέτρα που μπορεί να είναι απαραίτητα περιλαμβάνουν τη χρήση κορκικοστεροειδών, όπως η πρεδνιζόνη. Για πιο σοβαρούς τύπους αγγειίτιδας χρησιμοποιούνται φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα φάρμακα αυτά έχουν τις δικές τους παρενέργειες και γι’ αυτό οι ασθενείς πρέπει να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.
Με κύριο αντικείμενο τις ενδαγγειακές τεχνικές και την αντιμετώπιση θωρακοκοιλιακών ανευρυσμάτων, ο αγγειοχειρουργός - ενδαγγειοχειρουργός Δρ. Ιωάννης Μπέλλος αποτελεί τον πλέον αρμόδιο ιατρό για να σας συμβουλεύσει κατάλληλα και να σας κατευθύνει σε ένα αποτελεσματικό και εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.