Οι Αγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στον δυτικό κόσμο. Οι συνέπειες του σύγχρονου τρόπου ζωής (έλλειψη άσκησης, άγχος, κάπνισμα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης) σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των γεννήσεων καθιστούν πραγματικά αδύνατη την ανατροπή αυτής της πρωτιάς.
Η σημαντικότερη αιτία των αγγειακών παθήσεων είναι η σκλήρυνση των αρτηριών ή αθηροσκλήρωση.
Φυσιολογικά το εσωτερικό των αρτηριών σας είναι ομαλό και λείο, με την πάροδο των χρόνων όμως αναπτύσσεται μια ανώμαλη προβολή από το εσωτερικό τοίχωμα που στενεύει ή αποφράσει των αυλό και ονομάζεται αθηρωματική πλάκα. Η πλάκα αποτελείται από χοληστερόλη, ασβέστιο και ινώδη ιστό και με την σταδιακή της αύξηση οδηγεί σε μείωση της αιματικής ροής στο όργανο που η αρτηρία αρδεύει.
Η αθηροσκλήρωση προσβάλλει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Μπορεί να ξεκινά από την ηλικία των 20 και να αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η αθηροσκλήρωση στα αγγεία, συνήθως εμφανίζονται μετά την ηλικία των 55-60 ετών. Είναι άγνωστο τι ακριβώς την προκαλεί, αλλά διάφοροι παράγοντες κινδύνου επιταχύνουν το σχηματισμό και την εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες. Εκτός του καπνίσματος, της υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη, άλλοι παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση είναι: το φύλο (στους άνδρες είναι πιο συχνές), η παρουσία συγγενούς πρώτου βαθμού με αγγειακή νόσο, η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και το άγχος.
Η πληροφόρηση, ενημέρωση και διάδοση των γνώσεων σχετικά με όλες τις πτυχές της αγγειακής νόσου, μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας του γενικού πληθυσμού. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων παίζει η έγκαιρη διάγνωση. Απλές εξετάσεις προληπτικού ελέγχου μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να αποκλείσουν την υποψία αγγειακής νόσου και ορισμένα γενικά μέτρα μπορούν να ανακάμψουν την εξελικτική πορεία της αρτηριοπάθειας.