Τι Είναι Αθηροσκλήρωση;
Με τον όρο «αθηροσκλήρωση» αναφερόμαστε στις βλάβες μεγάλων ή μεσαίων μεγέθους αρτηριών από την ύπαρξη LDL χοληστερόλης στα τοιχώματά τους. Το αθήρωμα που συγκεντρώνεται μοιάζει με ένα κίτρινο υλικό και αποτελεί μία συσσωρευμένη πλάκα (πλούσια σε χοληστερόλη). Με τον καιρό, αυτή η «πλάκα» μειώνει τη διάμετρο των αρτηριών και των αγγείων και τους προκαλεί «στένωση». Οι αρτηρίες με τη σειρά τους δεν μπορούν ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του οργανισμού και τα αποτελέσματα είναι η εμφάνιση καρδιακών εμφραγμάτων ή ισχαιμικών εγκεφαλικών.
Παρακάτω θα μάθουμε ποια συμπτώματα συνδέονται με την αθηροσκλήρωση ή αθηρωμάτωση, όπως λέγεται αλλιώς, τα αίτια και τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της, καθώς και τρόπους διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας.
“Η αθηροσκλήρωση ευθύνεται για 17 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο.”, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ποια Είναι Τα Συμπτώματά Της;
Η αθηροσκλήρωση είναι ένας «σιωπηλός εχθρός» αφού δεν παρουσιάζει άμεσα συμπτώματα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν η αρτηρία έχει ήδη στενέψει υπερβολικά ή έχει δημιουργηθεί θρόμβος. Κάποια από τα συμπτώματα είναι:
- Ασταθής στηθάγχη (πόνος στο στήθος), που μπορεί να οφείλεται από βλάβη στις αρτηρίες της καρδιάς.
- Μούδιασμα, αδυναμία, κ.ά., τα οποία μπορεί να οφείλονται σε βλάβη στην καρωτίδα ή σε αγγεία του εγκεφάλου και να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.
- Οξεία θρόμβωση ή γάγγραινα, που οφείλονται σε βλάβες στις αρτηρίες των ποδιών.
- Υψηλή πίεση ή νεφρική ανεπάρκεια, ή οποία μπορεί να οφείλεται σε βλάβες στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τα νεφρά.
Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Ανάπτυξης Της Αθηροσκλήρωσης;
Η εμφάνιση της αθηροσκλήρωσης σχετίζεται κυρίως με την κακή διατροφή (ζωικά λίπη, αυξημένα τριγλυκερίδια), την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή και το κάπνισμα. Άλλοι παράγοντες που πιθανόν μπορεί να οδηγήσουν στην αθηροσκλήρωση είναι:
- ο σακχαρώδης διαβήτης
- η αυξημένη αρτηριακή πίεση
- η αύξηση της ηλικίας
- το οικογενειακό ιστορικό
Πώς Γίνεται Η Διάγνωση Της Αθηροσκληρωσης;
Η διάγνωση της αθηροσκλήρωσης γίνεται με τις εξής εξετάσεις:
-
υπερηχογράφημα
-
αρτηριογραφία (π.χ. στεφανιογραφία)
-
μαγνητική αγγειογραφία
-
αξονική αγγειογραφία
Πώς Αντιμετωπίζεται Η Αθηροσκλήρωση;
Η αντιμετώπιση της μπορεί να γίνει με:
- συντηρητικό τρόπο, όπως αντιπηκτική αγωγή, συστηματική παρακολούθηση και ρύθμιση άλλων προβλημάτων υγείας
- επέμβαση, όπως αγγειοπλαστική ή χειρουργική παράκαμψη (bypass)
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, υπάρχει μία νέα μέθοδος που μπορεί να ανακόψει την αθηροσκλήρωση χωρίς επέμβαση. Αυτή η θεραπεία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο αλλά δίνει πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση της πάθησης. Στηρίζεται σε νανο-ίνες οι οποίες βοηθούν στην αφαίρεση των εναποθέσεων χοληστερόλης από τη «συσσωρευμένη πλάκα» που υπάρχουν στα τοιχώματα των αρτηριών.
Ποιος Είναι Ο Κατάλληλος Τρόπος Πρόληψης Της Αθηροσκλήρωσης;
Η πρόληψη σχετίζεται με την υγιεινή διατροφή, αύξηση σωματικής άσκησης, αποφυγή καπνίσματος, διατήρηση κανονικού βάρους, ελεγχόμενο άγχος, καθώς και μείωση χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης. Μία ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση της πάθησης.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον αγγειοχειρουργό - ενδαγγειοχειρουργό Δρ. Ιωάννη Μπέλλο, ιατρό με μεγάλη εμπειρία αλλά και μετεκπαίδευση στις ενδαγγειακές και ανοιχτές τεχνικές. Καλέστε μας στο τηλέφωνο επικοινωνίας προκειμένου να λύσετε οποιαδήποτε απορία και κλείστε το ραντεβού σας για την απαραίτητη διάγνωση και τον σχεδιασμό μιας εξατομικευμένης θεραπείας.